dagens tyska ord

tyska - ord för ord. med svenska ord dock

2007-03-04

Vad gör du om du får oväntat besök?

Vi fick oväntat besök natten till i lördags. Mitt i natten. Både väcktes mitt i en fas av djup sömn. Det ringde nämligen i dörren. 2 gånger. Alltså tog jag på mig byxor och tröja och öppnade. Utanför satt min granne och var alldeles uppriven. Och dygnrak. Hon grät och sa att hon inte kommer in i sin lägenhet. Hon visste inte var handväskan var och inte heller var hon hade blivit av med jackan. Hon kunde knappt stå rak och var uppenbarligen i en situation där hon behövde hjälp. Alltså släppte vi in henne.

Hon berättade för oss att hon alltid vet var gränsen går och att så här har hon aldrig varit. Hon var jätteledsen, verkligen jättejätteledsen. Vi lugnade henne och börja ringa runt. Taxibolaget hon åkte hem med visste hon inget om, men vi fick tag i hennes polare. Han hade kommit hem, men varken sett någon väska eller jacka i taxin. Alltså ringde vi Golden Hits, för där har hon tydligen varit. Men där fick vi inget svar. Vi chansade och ringde ett möjligt taxibolag, men inget där heller. Hon blev vingligare och vingligare, ramlade t o m av stolen. Tyvärr hade jag inga nycklar till hennes lägenhet, då fortfarande byggcylindern var inbyggd. Jag testade om min nyckel gick att använda, men den fick jag inte ens in i nyckelhålet.

Efter några minuters fundersamhet kom vi på att vi nog inte kan göra något annat än att ringa banken, spärra Visa-kortet och göra en polisanmälan. Sedan skulle hon sova hos oss på gästmadrassen och allting skulle ordnas nästa morgon. förvirring härskade, hon kunde inte förstå hur det kude gått till. Hon var hemsk ledsen att hon tappade minnet och att hon besvärade oss. Men det var nog helt okej, tyckte vi, och hon fick en huvudvärkstablett, Resorb och sedan var det sovdags igen.

Dagens (nattens) goda gärning.

Vi vaknade efter en mycket kortare natt än planerad, två utan huvudvärk, en med huvudvärk från helvetet. Och då undrade hon om det kan ha varit så att hon var inne i lägenheten, la ifrån sig väskan och jackan och gick ut i trapphuset igen av okänd och oförståelig anledning. I så fall borde dörren ju vara olåst.

Och det var precis så det var.

Ni förstår hur pinsamt berörd hon var. Det tog inte ens tre sekunder och hon försvann i sin lägenhet och var syntes inte till längre.

Hon ringde på hos ordföranden.
Hon ringde sin kompis och berättade.
Kortet är spärrat.
T o m polisen vet.
För ingenting!

Vi fick i alla fall ett gott skratt och ett ämne att prata om vid frukostbordet. Men stackarn måste bära lasten på sina axlar resten av sitt liv. Hon kommer säkert ibland att ligga i sängen och tänka på denna natt igen. Natten där hon gjorde bort sig rejält. Vi lider lite med henne.

Gårdagens tyska ord av aktuell anledning: Gedächtnislücke. Tänk efter när ni dricker! Sluta i tid! Ta inte den där sista ölen.

Men, hej, det är lugnt. Det pinsammaste är fortfarande att hon var på Golden Hits.

3 Comments:

Kommentar veröffentlichen

<< Home